Novinky

Aktuality z naší nabídky


Redukce soli v potravinách za použití přírodně fermentované sójové omáčky

08. leden 2016

Trojnásobek soli oproti doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), tedy 15 gramů denně místo pěti, spotřebuje každý dospělý v Česku. Více soli přijímají i děti, včetně kojenců.

Nadbytečné solení zvyšuje tlak a vede k mrtvici, infarktu, poškozuje ledviny a u dětí se pojí také s obezitou. Po slaném více pijí oblíbené sladké nápoje. 

 


V posledních letech způsobily zdravotní problémy způsobené konzumací soli zvýšenou poptávku po potravinách se sníženým obsahem soli. Problém redukce soli ve stravě se stal důležitým zejména z toho důvodu, že spolu se snížením obsahu soli v potravinách zároveň dochází i ke snížení jejich chutnosti. Naštěstí existuje řešení.
 

 

  • Zdravé stolování se sójovou omáčkou

Chcete snížit denní příjem soli, ale máte rádi kořeněná jídla? S naší přirozeně fermentovanou sojovou omáčkou je to tak snadné! Pokud nahradíte sůl sojovou omáčkou, nejenže tak snížíte celkový obsah soli v pokrmu, jídlo se navíc stane chutnějším!

Jak je to možné? Základních pět chutí (slaná, kyselá, hořká, sladká, umami/pikantní) na sebe vzájemně působí. Umami pomáhá zvýraznit slanou chuť. Kvalitní přírodně fermentovaná sójová omáčka obsahuje dostatek umami natolik, že můžete skutečně redukovat sůl v jídle při zachování skvělých chuťových vlastností.  

 


Z výsledků vědeckých studií vyplývá, že přidáním přírodně fermentované sojové omáčky do pokrmu lze dosáhnout snížení obsahu soli až o 50%, aniž by se výrazně změnila výsledná chuť pokrmu. V studii z roku 2009 byly zkoumány tři typy potravin: salátový dressing, polévka a smažené vepřové maso. Použitím přírodně fermentované sojové omáčky mohlo být zredukováno množství přidané soli až o 50% (salátový dressing), 29% (smažené vepřové maso) a 16% (polévka). 


Vychutnejte si tuto zdravu vlastnost nahrazením soli sojovou omáčkou při vaření či stolování! 

 


Zdroje:

  • KREMER, S., MOIET, J., SHIMOJO, R. Salt reduction in foods using naturally brewed soy sauce. Journal of Food Science, Vol. 74, Nr.6, 2009.
  • http://zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina/cesi-moc-soli-kampan-upozorni-na-zdravotni-rizika-473107?category=profesni-aktuality