Eden Cider
31. říjen 2014
Eden Cider, to je nový, osvěžující, jemně perlivý nápoj zlatavé barvy. Vyrábí se tradičními metodami z jablíček pocházejících výhradně z českých sadů.
Eden Cider je nepasterovaný, díky čemuž si uchovává všechny nutričně i chuťově významné látky. Obsahuje malý zbytek přírodního cukru, proto si zachovává přirozenou jemnou sladkost. Obsah alkoholu se pohybuje okolo 4,5 - 5,5 %, liší se dle várky.
Eden Cider může být průzračný i mírně zakalený, je to dáno možnou přítomností zbytkových kvasinek. Vyrábí se bez přídavku cukrů, aromat či barviv.
Co je to vlastně cider?
Cider je mírně alkoholický nápoj, vyrobený z částečně nebo zcela zkvašeného jablečného moštu.
K výrobě tradičního cideru se používají speciální odrůdy jablek v různém poměru - proto co výrobce, to jiný cider. Doba kvašení je závislá na způsobu výroby i na požadavcích na výsledný produkt. Suché cidery se mohou nechat kvasit několik měsíců, u sladkých se fermentace ukončuje v momentě dosažení požadované hladiny alkoholu.
Tradičních ciderů existuje několik druhů – sladké, polosuché, suché, neperlivé, jemně perlivé nebo šumivé. Jedná se pravděpodobně o historicky nejstarší alkoholický nápoj, ovšem první písemně dochovaný návod pochází až z roku 1 205 n. l. z anglického Norfolku.